4 Eylül 2013 Çarşamba

İÇLİ KÖFTE

 
Her zaman favorim olan en çok bu şekilde haşlayarak tüketmeyi sevdiğim İÇLİ KÖFTE.... Çok ustası olduğumu söyleyemem ama en azından aklıma düşünce kendime söz geçiremiyorum ve kendimi bulgurla haşır neşir buluyorum. En hakikisi sanıyorum yarma ile yapılan Antep işi ama elde olmayınca mecbur bu şekilde. Bence her şekilde gider... :)) Yeter ki masaya gelsin. Gelelim tarife;





İÇLİ KÖFTE

Malzeme:

2 su bardağı bulgur
1 çay bardağı irmik
1 yumurta ( isteğe bağlı)
Su
Tuz

İçi:

250 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
1 kaşık acı biber salça
2 yemek kaşığı ceviz içi
1/2 demet maydanoz
Karabiber
Kimyon

Yapılışı:

Bulguru , irmiği , tuzu karıştırıp üzerine 1 bardak ılık su döküp biraz şişmesini bekliyorum. Daha sonra yanıma ılık su alıp yavaş yavaş malzemeyi elimi ıslatarak yoğuruyorum. Asıl işlem burada başlıyor zaten biraz kuvvet gerekiyor. Birbirini tutup şekil verilecek kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. 
Diğer tarafta kuru soğanı yağda kavurup kıymasını, salçasını ekleyip diğer baharatlarla birlikte içini hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamurumuza  şekil verip içine kıymalı içimizden koyarak elimizi suyla ıslatarak kapatıyoruz. Bir tepside üzerine nemli bez örtüyoruz.
Kaynayan suda biraz ağır ateşte köftelerimiz üste çıkıncaya kadar haşlıyoruz. Alırken dağıtmamaya dikkat ediyoruz. Sıcak sıcak masaya servis yapıyoruz.







3 Eylül 2013 Salı

MAYALI BÖREK

 Şaka maka yazda geldi geçiyor. Sağlık huzur olsun da her şey  olur inşallah. Yeni bir okul yılına daha giriyoruz, koşturmalar başlıyor yani. 
 Ramazanda sahur için yaptığım güzel bir mayalı börek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aşamalı bir börek gibi görünse de yapımı son derece basit.





MAYALI BÖREK

Malzemeler

1 yumurta (sarısı üzerine)
1 paket instant maya
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı zeytin yağ
150 gr tereyağ (arasına sürmek için yumuşamış)

İç Malzemesi:

5 adet haşlanmış patates
1 kuru soğan
Kırmızı biber, karabiber, tuz
(kuru soğanı kavurup, haşlanmış patatesle karıştırıyoruz)

Yapılışı:

Sıvı malzemeler koyularak karıştırılır, un eklenir ve üzerine maya ilave edilerek , hamur iki katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 6 parçaya bölünür. Her biri tabak büyüklüğünde 3 lü grup olarak açılarak arasına tereyağ sürülür ve üst üst üste konur. 3 adet yağladıktan sonra kenarları içe doğru katlanır bir tabağa alınarak üzeri strech kapatarak  dolaba konulur.. Diğer 3 hamur için de aynı işlemi yaparak dolaba koyuyoruz. Yaklaşık 1 saat sonra dolaptan aldığımız hamuru merdaneyle tepsi büyüklüğünde açarak arasına patatesli harcımızı koyuyoruz. Diğer hamura da aynı işlemi yaparak patatesli harcın üzerine kapatıyoruz. İstediğimiz büyüklükte dilimliyoruz. Tekrar mayalanması için bekletiyoruz. Üzerine fırına vermeden önce yumurta sarısı ve biraz yoğurt ve zeytin yağ ile sos hazırlayıp sürüyoruz. Çörekotu serperek kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pamuk gibi yumuşacık puf puf çoookkk güzel bir börek oluyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

2 Eylül 2013 Pazartesi

TAVUK KEBABI

Uzun zamandır tarif ekleyemedim biliyorum, ama Ramazan geldi v.s. yaz geldi derken bahane çok  yaniii:))
Gelelim tarifimize. Birçok blogda benzerini gördüğüm bir tarif. Adı tam olarak ne bende bilmiyorum ama çok güzel oluyor. Kalan pidelerinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Yapımı da çok kolay...




MALZEMELER:

4-5 tavuk baget
1 pide
Salçalı sos
Tereyağ
Sarımsaklı yoğurt
Pulbiber

YAPILIŞI :

Kişi sayınıza göre miktarı artırabilirsiniz. Bagetleri güzelce haşlıyoruz. Pideleri küçük küçük doğruyoruz. Servis tabağına porsiyon olarak pideyi dağıtıp üzerine tavada hazırladığımız biraz tereyağda salçayı kavurup haşladığımız tavuk suyundan ekleyerek hazırladığımız sosla ıslatıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz. Haşlayıp didiklediğimiz tavukları da üzerine ilave edip, erittiğimiz pulpiberli tereyağı gezdirip sıcak sıcak servis yapıyoruz. İsterseniz pideleri lezzetini artırmak için önce biraz tereyağda da çevirebilirsiniz.
 
 

13 Haziran 2013 Perşembe

BAYKUŞ KURABİYE

Oğlumun kermesi için ne yapsam diye düşünürken bir süredir bloglarda gördüğüm bu sevimli tarifi denemeye karar verdim. İyi ki de yapmışım herkes tarafından çok beğenildi. Ben biraz karma yaptım galiba belirli bir yerden aldım diyemeyeceğim. İşte tarifimiz :))

 

 
MALZEMELER

1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
150 gr tereyağ
1/2 su bardağından biraz fazla zeytin yağ
1 su bardağı mısır nişastası
Aldığı kadar un
Damla çikolata (gözleri için)
Kakao veya badem (gagası için)

YAPILIŞI

Kakao hariç tüm malzemeleri karıştırıp bir hamur yapıyoruz. Birazını ayırıyoruz gagası için veya bademiniz varsa gagasını onunla da yapabilirsiniz. Merdaneyle açıp fincanla yuvarlak kesiyoruz. Pet şişe kapağıyla gözlerini yapıyoruz. Son olarakta gözleri için damla çikolataları sivri yerleri aşağıya gelecek şekilde batırıyoruz. Gagasını da tamamlayıp çatalla şekil verip fırına veriyoruz. Kızarmadan alıyoruz.









 



12 Haziran 2013 Çarşamba

UNLU BÖREK

Herkese merhabalar,

İstemeden yine çok ara verdim. Ne zamandır çok denemek istediğim bu tarifi annemin arkadaşı Serpil ablacığım ıspanaklısını yapıp geçmiş olsuna geldi. Harika bir börek, çıtır çıtır, kıyır kıyır. Gelelim malzemelere,





MALZEMELER:

5 adet yufka
1 kg  ıspanak ( siz nasıl yapmak isterseniz patatesli, peynirli)
Zeytinyağ
Un

YAPILIŞI:

Yufkaları tek tek yapıyoruz, ilk yufkayı her yerini yağlıyoruz , kenarlarını düz olacak şekilde içe doğru katlıyoruz. Her yerine gelecek şekilde unu serpiyoruz ve malzemeyi koyarak rulo yapıyoruz. Uygun boylarda keserek kağıt serilmiş tepsiye alıyoruz. Bir süre buzdolabında bekletebilirsek daha iyi olur.  Diğer yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz. Üzerlerine tekrar yağ sürüp 200 C fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyetle yiyoruzzz.





 

5 Nisan 2013 Cuma

TEFAL ACTIFRY FRİTÖZ

Bu akşam benim kızartmayı çok sevmeme rağmen sağlıksız olması nedeniyle evde çok sık yapmadığım ve bu nedenle eşimin bana hediye aldığı TEFAL ACTIFRY FRİTÖZ de kızarmış patates var. Yanında da olmazsa olmaz köfte. Gerçekten bu aletten çok memnunum. Almak isteyenlere duyurulur. Tüm tefal ürünleri gibi bu da çok güzel. Kendiniz patatesi doğrayıp pişirirseniz yaklaşık 35-40 dak., dondurulmuş patatesi 20-25 dak. pişiriyor.
Patlıcan hariç diğer sebzeleride çok güzel pişiriyor. Zaten içinden neler yapabileceğinizi anlatan bir yemek kitabı çıkıyor. Çarliston biberi 7-8 dak. yağzsız pişiriyor. Hiç birşey yapmasın patates kızartsın yeter.




 Fiyatı pahalı gibi görünsede tava başında geçirilen zaman, sıçrayan yağ derdi yok, yağ çok az veya hiç kullanmayabilirsiniz. Elektrik konusuna gelince her gün patates kızartması yemediğinize göre ....Dışarda çocukların yediği menüdeki küçücük patates saysanız içinde 20-25 tane yok 2.5- 3 lira. Bir seferde 1 kg. patates kızartıyor. Herşeyden önemlisi sağlıklı ve evde yapılmış olması çok önemli. Ben tüm yemeklerde zeytinyağ kullanıyorum tavsiye ederim. Özellikle kızartmalarda yanma oranı diğerlerine oranla da az. Patateste de tadı çok güzel oluyor. Herkese afiyet olsun...:))





4 Nisan 2013 Perşembe

İPEK HANIMIN ÇİFTLİĞİ

Herkese merhaba,

Ne kadar tembellik yapmışım, malum herkes hastaydı bu aralar bizde ailece nasibimizi aldık. Araya grip girince toparlanmamız uzun sürdü gerçekten ailece ağır atlattık. Oğlum 3 gün 40 C ateşle boğuştu çok şükür şimdi hepimiz iyiyiz.
Demiştim ya son günlerde zaten hep dikkat ettiğim sağlıklı beslenmeyle ilgili iyice takılmış durumdayım diye... İşte herkesin dilinde dolaşan nefis organik ürünleri yetiştiren sevgili Pınar Kaftancıoğlu'nun kızının ismine kurduğu İPEK HANIMIN ÇİFTLİĞİ' nden ilk siparişimi www.ipekhanim.com verdim. Kargom harika şekilde kapıma kadar geldi. Ben haftanın tavsiye listesinden seçmiştim. İçinden neler çıkmadı ki.... :)) Harika otlu börek (yemeye kıyamadık desem çok lezzetliydi), salkım domates (özenle kağıda sarılmış ve tekrar küçük bir kutuya konulmuş), kuzu ıspanak, pazı, kabak,pırasa, elma, portakal, ayva, soğan,patates, limon, tam buğday ekmeği, tam buğday unu,  pırasa, kırmızı lahana, karışık otlar, yaprağı toprağı üstünde havuç,  yer elması, marul ... ziyan etmeden hepsini sırayla pişirmeye çalışıyorum. Ama verdiğiniz paraya değer bu kadar ürüne 110 TL ödedim fakat kargoya ödediğiniz parayı içinden düşerek.







Karışık otlardan hariha bir yumurtalı kavurma yaptım. Birde kıymalı ıspanak pişirdim.
Oğlum ıspanağın tadına bayıldı. En üzüldüğüm şey fotoğraflarını çekmemek oldu ama neyse pişirdikçe inşallah paylaşırım sizinle.Hazırlarken çekebildim bunları . Pişirince de bizim akşam telaşından tabaktaki halini çekmeyi ne yazık ki unutuyorum. Karışık otları güzelce kavurup çok pratik gözleme yaptım nefisti... Ispanak yemeği gerçekten çok lezzetliydi..  Dün de kabaklardan mücver yaptım.  Daha önce mücver tarifi vermiştim.
Mutlaka siteyi incelemenizi öneririm. Pınar Hanımın hikayesini okumalısınız. Eminim içinizde hepimizin olduğu gibi şehir koşuşturmasından bunalıp, ne yiyip içtiğimizi bilmediğimiz için , ahh bende kaçabilsem diyen çok kişi vardır....Sağlıkla kalın...