3 Eylül 2013 Salı

MAYALI BÖREK

 Şaka maka yazda geldi geçiyor. Sağlık huzur olsun da her şey  olur inşallah. Yeni bir okul yılına daha giriyoruz, koşturmalar başlıyor yani. 
 Ramazanda sahur için yaptığım güzel bir mayalı börek tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Aşamalı bir börek gibi görünse de yapımı son derece basit.





MAYALI BÖREK

Malzemeler

1 yumurta (sarısı üzerine)
1 paket instant maya
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı zeytin yağ
150 gr tereyağ (arasına sürmek için yumuşamış)

İç Malzemesi:

5 adet haşlanmış patates
1 kuru soğan
Kırmızı biber, karabiber, tuz
(kuru soğanı kavurup, haşlanmış patatesle karıştırıyoruz)

Yapılışı:

Sıvı malzemeler koyularak karıştırılır, un eklenir ve üzerine maya ilave edilerek , hamur iki katı oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 6 parçaya bölünür. Her biri tabak büyüklüğünde 3 lü grup olarak açılarak arasına tereyağ sürülür ve üst üst üste konur. 3 adet yağladıktan sonra kenarları içe doğru katlanır bir tabağa alınarak üzeri strech kapatarak  dolaba konulur.. Diğer 3 hamur için de aynı işlemi yaparak dolaba koyuyoruz. Yaklaşık 1 saat sonra dolaptan aldığımız hamuru merdaneyle tepsi büyüklüğünde açarak arasına patatesli harcımızı koyuyoruz. Diğer hamura da aynı işlemi yaparak patatesli harcın üzerine kapatıyoruz. İstediğimiz büyüklükte dilimliyoruz. Tekrar mayalanması için bekletiyoruz. Üzerine fırına vermeden önce yumurta sarısı ve biraz yoğurt ve zeytin yağ ile sos hazırlayıp sürüyoruz. Çörekotu serperek kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Pamuk gibi yumuşacık puf puf çoookkk güzel bir börek oluyor. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: