2 Mayıs 2014 Cuma

EKŞİ MAYALI EKMEK

Daha fazla dayanamadım. Uzun süredir ekşi maya hakkındaki her şeyi okudum diyebilirim. Hatta aylar sonra dönüp dönüp tekrar okudum. Sırf bu ekmeğimi kendim yapma sevdam yüzünden ekmek yapma makinası bile almıştım. Ama tabi ki piyasadaki hazır ekmek unu karışımlarını kullandım. Ama hiç birisi bana Trabzon' a gittiğimde anneannemin yaptığı o nefis kokulu ekmeklerin ve ekşi ekşi kokan pişilerin tadını vermedi.
Ekşi maya gerçekten sabır isteyen bir iş. Ne yazık ki iki defa dökmek zorunda kaldım. Bilinen bir marka tam buğday unu kullandım fakat olmadı , olmadı. Sonra organik tam buğday unuyla denedim. Sonuç harikaydı. Benim mayam yaklaşık 9. gün oldu. Su testini geçemedi fakat ben dayanamadım ve ekmeğimi mayaladım. Maalesef yine aşamalarını çok detaylı fotoğraflayamadım.

Dikkat Edilecekler:

- Mayanızı hazırlayacağınız 1 lt. lik kavanoz kaynatılmış ve temiz olmalı
- Karıştıracağınız kaşık kaynatılmış temiz olmalı
- Suyunuz oda sıcaklığında içme suyu olmalı
- Her gün mayanızı aynı saatte beslemeye özen gösterin
- Veee biraz sabır , gerisi kolay






1. gün

1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

2. gün

1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

3. gün

1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

4. gün

1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

5. gün

1/2 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

6. gün

1 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

7. gün

1 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

8. gün

1 çay bardağı un
1/2 çay bardağı su

Her gün bu işlemi yaptıktan sonra kavanozunuzu kapağıyla veya temiz bir bezle örtün. Benim hamurum fazla oldu biraz ama 1 su bardağını mayalama için kullanıyoruz. Kalanını arkadaşlarınıza verebilirsiniz.





 

 



Ekmek Hamuru

2 su bardağı buğday unu
1 su bardağı tam buğday unu
1 su bardağı ekşi maya
Yeteri kadar su
Tuz

Hamuru ele yapışacak kadar cıvık bir hamur olacak şekilde yoğuruyoruz ve yaklaşık iki katına gelinceye kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Ben fırının içinde üzerini kapatarak beklettim. Yaklaşık 5 saat kadar. Ekmek yoğurmaya sabahtan başlamanız daha iyi olur. Malum süre uzun biraz. Daha sonra her yarım saatte bir hamura katlama işlemini yapıyoruz. Yani her yanından alarak ortaya birleştiriyoruz. Bir nevi tekrar yoğuruyoruz.

Bu işlem bitince yağlı kağıt serdiğiniz fırında önceden ısıttığınız borcama aktarıp 200 C de yaklaşık 30 dak. üzeri kapalı olarak sonra kapağını açıp kızarana kadar pişiriyoruz.  Ben kapaklı borcamda pişirdim. Bu arada fırının içine metal bir kapla su koyup nemi sağlamamız gerekiyor. Böylece ekmeğimiz yumuşak pişecek. Gerçekten kokusu mutfağı saran bir ekmek oldu. Çok kabarmadı ama tadı muhteşemdi. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

Not: Uğraşacak vaktim yok diyorsanız Ankara Cepa AVM Carrefour' da harika organik ekşi mayalı ekmek satılıyor alternatif olabilir....:))








 






Hiç yorum yok: